maanantai 9. tammikuuta 2012

maanantai 2. tammikuuta 2012

Asemanseutu 2.1.2012 puolenpäivän aikaan. Kuva Peter af Hällström.

sunnuntai 1. tammikuuta 2012

1862 avattiin maamme ensimmäinen rautatie Helsingin ja Hämeenlinnan välille. Rautatie kaikkineen vaatii uudenlaista suunnittelua, nykykielellä kokonaisdesignia. Rautatieasema oli uudentyyppinen rakennus ja asema toimintoineen tuli muokkaamaan myöhempää yhdyskuntasuunnittelua.
Ensimäisen radan asemat suunnitteli lääninarkkitehti C. A. Edelfelt. Hän kävi opintomatkalla Keski-Euroopassa, olihan junaliikenteestä siellä kokemusta jo muutama vuosikymmen. Edelfeltin tehtävänä oli suunitella kotimainen versio toiminnoille, jotka tapahtuivat saman katon alla:   ostetaan lippuja, odotetaan junaa, lähetetään tavaraa, ohjataan liikennettä jne. Tilaa piti olla matkustajille ja henkilökunnalle.
Helsinki-Hämeenlinnaradan asemat piti aluksi rakentaa puusta, mutta suunnittelun edetessä pääteasemat ja niistä seuraavat päätettiin rakentaa tiilestä. Puu vaihtui tiileksi, koska näiden asemien odotettiin joutuvan kovalle käytölle ja puisina niiden ennakoitiin kuluvan nopeasti. Ylläpito olisi tullut kalliimmaksi. Siksi Tikkurilan asemankin on rakennettu tiilestä, olihan se alunperin Helsingistä seuraava asema.